Hur du gör rent spisen

Hushållsprodukter för ett renare hem
June 1, 2017
Konsten att städa
July 1, 2017

Det allra bästa är naturligtvis att inte låta spisen bli allt för smutsig. Att torka upp mat som spiller över med en gång. Men ibland så hinner det bränna in till och med medan du kokar maten. Det kan se ut som om ingen städat på en månad. Med några av de följande tipsen blir det lättare att göra rent spisen.

Renare spis med bakpulver

Bakpulver eller, ännu bättre, bikarbonat är fantastiskt för rengöring av olika slag. Det liksom äter upp smuts som sitter fast. Ett bra husmorstips är att strö på bikarbonat överallt och sedan hälla på kokande vatten. Det kommer att börja bubbla häftigt och sedan är det bara att torka bort smutsen med en trasa.

Ett ganska bra alternativ är att blanda ut bikarbonaten med vinäger eller ättikssprit. Häll på eller spraya blandningen på spisen och låt den verka ett tag. För riktigt ingrodd smuts kan det vara bäst att lämna det över natten, eller kanske upprepa behandlingen.

Ytterligare en variant är att hälla på bikarbonaten på spisen. Lägg sedan två kökshanddukar som fuktats med vatten och diskmedel över det hela. Efter ungefär en kvart tar du bort handdukarna och torkar av spisen.

STÄDFIRMA STOCKHOLM

Ren ugn med såpa

Blandningen med ättika och bikarbonat fungerar bra inne i ugnen också. Oavsett vad du än använder så är det bäst att dammsuga eller få bort all lös smuts först. Ett annat bra tips är att smörja in ugnen med såpa. Sätt på ugnen och värm upp den till runt 100 grader, låt stå i en halv timme. När den svalnat kan du torka ur med en våt trasa. Om den är riktigt smutsig kanske det behövs svinto. Eller så låter du ugnen stå och svalna med såpan inne i sig till nästa dag.

Annars så finns det en rad ovanliga men väl beprövade tips. En del gnider in ugnen med sockerbitar för att få bort smuts. Andra använder tandkräm, i alla fall på luckan. Askan från braskaminen kan också fungera. Häll ut lite aska på ett fuktigt papper och torka av.

Vissa material och spisar är mer känsliga, så det är alltid bäst att kontrollera vad du har först. Men det är i alla fall möjligt att få en skinande ren spis med bara några få saker. Bland det bästa du kan ha i hemmet är i alla fall bikarbonat, som kan användas nästan överallt.  

Text & Bildkällor:
Hemstädningen.se
Pixabay.com/sv